Chok: Jeg har sukkersyge!

Det var noget af et chok at få at vide, at jeg faktisk havde pådraget mig en sukkersyge. Men lægen var ikke i tvivl efter at have fået svar fra et laboratorium på både en urinprøve og en blodprøve. I en alder af bare 48 år er det en noget trist besked at få, når man i øvrigt ikke er specielt selvforskyldt i sygdommen.

Jeg er nemlig hverken overvægtig eller modstander af motion. Faktisk cykler jeg meget og holder mig i en nogenlunde god form. Men der er jo ikke nogen vej udenom. Lægen stillede diagnosen uden nogen som helst tvivl: jeg lider af diabetes 2, som da heldigvis ikke er den mest alvorlige form for diabetes.

I mine tanker var det i første omgang en katastrofe, men lægen forsøgte at berolige mig med, at det såmænd ikke vil blive så besværligt for mig med den sygdom. Han regner således ikke med, at jeg i første omgang behøver at sprøjte mig med insulin dagligt. Nogle piller vil formentlig være medicinering nok indtil videre, regner han med.

Men med hensyn til kost og ernæring til diabetes er der bestemt nogle ting, du skal tage hensyn til i fremtiden, understregede lægen. Der er en del ting, du helst skal undgå eller i hvert fald spise meget lidt af. Fed mad er nærmest gift for dig, og du skal stort set helt undgå søder sager – både kager, slik og sukker.

Det sidste vil nok ikke blive så svært for mig, for jeg har faktisk aldrig været den store kagespiser, ligesom der kan gå måneder imellem, at jeg spiser slik. Dertil kommer, at min kone gennem mange år har satset meget på festfattig kost derhjemme, fordi hun selv skal passe meget på for ikke at tage på i vægt. Men på et enkelt punkt kommer det til at betyde en ændring for mig, for jeg har hele mit voksenliv altid brugt sukker i kaffen, og den går selv følgelig ikke mere.

Lægen forklarede mig, at selv om man har en generelt sund livsstil, kan man sagtens blive ramt af sukkersyge, hvis man er lidt uheldig. Til gengæld har man så ikke så svært ved at holde sygdommen i skak, hvis man i forvejen er vant til at spise sundt og samtidig motionere en del.

Jeg nævnte det med sukker i kaffen for lægen, og han understregede, at jeg er nødt til at finde andre sødemidler – muligvis her: http://www.mitliv.dk/shop/mad-drikke/sukkererstatning/soedemidler-bagemidler – til min kaffe, for jeg skal helt undgå sukker. Han fortalte mig, at der i dag findes mange forskellige sødemidler, som man roligt kan bruge, selv om man har sukkersyge. Så handler det om at prøve sig frem til det middel, man bedst kan lide at bruge.

Min kone og jeg har haft en grundig snak om situationen, og hun har lovet at støtte mig så meget som muligt. Den medicin, jeg er blevet ordineret, har allerede hjulpet, så jeg ikke længere er så træt eller konstant tørstig, som jeg var før. Så efterhånden er jeg ved at være ved godt mod og tror på et godt liv trods min diabetes.

Andet godt: