I skal på intet tidspunkt være i tvivl om, at jeg absolut går ind for, at vi skal beskytte miljøet og passe på med, hvad vi smider ud. Jeg er også selv meget påpasselig med at sortere mit affald. Men der er alligevel nogle smuttere. Det kan godt ske, at jeg kommer til at komme et stykke papir ned i affaldsspanden, der er beregnet til organisk affald. Sommetider kan det faktisk være svært helt at afgøre i hvilken affaldsbøtte noget affald hører til.

Bæredygtig emballering

Jeg er meget glad for at se, at flere og flere forhandlere bruger miljøvenlig emballage som her: https://www.jakodan.dk/tema-emballage/miljovenlig-emballage.html, når de sender varer til mig. Og det er endnu bedre at se, at mange af dem genbruger emballage, som de selv har fået varer tilsendt i, når de får varer hjem fra distributørerne eller producenterne direkte. Nu sagde jeg lige, at det godt kan være svært en gang imellem at afgøre, hvilken affaldsspand noget affald skal i. Jeg gør mit bedste. Men der er altså noget affald, som jeg slet ikke føler mig tryg ved:
Vi har fået at vide, at vi skal bruge mundbind. Man kan købe dem i to udgaver: Genbrugelige, som er lavet af stof. Og engangsmasker. Dvs. vi bruger dem kun en gang. Og det er de her engangsmasker, jeg har det lidt svært med.

Maskerne?

Der er nogen, der siger, at de faktiske er meget mere sikre end masker, man kan bruge flere gang. Jeg har hørt, at når man bruger en engangsmaske, så svarer det til, at man bruger en stofmaske med 12 lag stof. Det er godt nok en stor forskel. Især når de siger, at stofmaskerne helst skal have dobbelt lag stof, så de beskytter godt.

Bruger man derfor en engangsmaske, så er man altså meget sikker. Det er jo betryggende. Men i hvilken affaldsspand skal man putte dem i, når de skal smides ud. Vi har jo fået at vide, at vi helst skal putte dem i en plasticpose, inden vi smider dem væk. Er engangsmasker lavet af plastik? Eller hvordan er det? Jeg ser folk, der faktisk putter dem i spanden til organisk affald. Og det må da være fuldstændigt forkert. Jeg har jo hørt, at materialerne, som engangsmasker er fremstillet af, består af 70% ikke-nedbrydeligt plastik. Så det kan være ret svært at finde ud af i, hvilken spand de skal i.

Bioplast

Jeg køber jo små affaldsposer – af bioplast – som jeg putter maskerne i. Af en eller anden grund, så giver det bare ikke mening. ’Almindelige”, små plastikposer er billigere – og kan jeg ikke lige så godt bruge dem til mundmaskerne? Og så kyle både maske og pose i bøtten, der er beregnet til plastik? Men hvad sker der så? Hvad nu, hvis der faktisk er virus på masken? Hvad sker der, så når de bearbejder al den plastik og omdanner det til produkter, der bliver solgt med etiketten: ”Lavet af genbrugsplast”?
Måske burde vi indføre endnu en affaldsbøtte, der kun må bruges til mundbind og poserne, vi lægger dem i? Det ville gøre livet nemmere for mange tror jeg.

Andet godt: