En hjælpsom uddannelse

Der er mange mennesker, der har et lavt selvværd. Det kan der være mange grunde til. Og det er ikke altid muligt at forstå dem. Men jeg har lært, at et lavt selvværd kan medføre stress. Og det er ikke godt. De fleste tænker ikke over det. De kommer først til en stresscoach, når de har fået stress. Det betyder, at deres forløb hos coachen kan forlænges, fordi først skal stressen bearbejdes og dernæst skal årsagerne til den findes.

Hvad er stress?

Det er en vinkel, jeg ikke har tænkt på tidligere. Men fordi jeg er i gang med en stresscoach uddannelse, diskuterer vi ofte, hvad grundene til stress egentlig er. Lavt selvværd kan være en af dem. Omvendt, stress kan også medføre lavt selvværd. Det er meget besynderligt. Det har helt sikkert noget, med at gøre, hvordan vi som mennesker fungerer – mentalt og fysisk.
Det optager mig meget at tænke over den slags ting. Nogle mennesker er gode til at skjule deres manglende selvværd. Eller selvtillid. De kan fx finde på at belære alt og alle om dit og dat, fordi de derved giver sig selv en følelse af at være stærke mentalt. Det er deres måde at skjule, at de måske er bange for noget.

Selvtillid spiller ind

Der er også mennesker, som lader den manglende selvtillid komme til udtryk, ved, at de simpelthen ikke vil tage en beslutning. Det kan være, om servietterne til jul skal være røde eller grønne, eller det kan handle om større beslutninger i deres liv. De vil bare have, at andre bestemmer for dem. Det er måske en eller anden form for skyhed overfor konflikter. Men der er konflikter i vores liv. Hvis ikke, ville det være et meget underligt liv. Det skal vi lære. Og så skal vi lære at håndtere konflikterne. Nogle gange er det bedre at tage konflikten. Ellers går vi måske rundt med dårlige tanker, som bliver til negative overbevisninger om vores egen uduelighed. Det kan også give stress.

Andet godt: