Fra det virkelige liv

Nu vil jeg fortælle dig en historie fra det virkelige liv. Og hvorfor vil jeg det? Det vil jeg, fordi jeg er træt af at høre på, at der er så mange regler, man skal følge i Danmark. Jeg er træt af at høre på, at I beklager jer over restriktioner og bureaukrati. I aner ikke, hvad I taler om. I er forkælede. Og I har slet ikke nogen idé om, hvad andre mennesker ude i verden må igennem, bare for at få lov til at få deres rettigheder bekræftet. Muligvis er jeg hård og dømmende uden at vide, hvad I selv går igennem.

Reguleret samfund

Men altså: I lever i et meget reguleret samfund, og grunden til det er, at jeres danske samfund forsøger at passe på jer. Fx så sådan noget, som at forsikringsselskaberne forlanger, at I har en godkendt lås på jeres hoveddør, førend de vil give jer en tyveriforsikring, er helt ukendt her i landet. Her er der ikke tale om, at man skal finde en låsesmed på Frederiksberg, som kan komme og omkode ens låse. Her er der tale om, at man selv gør, hvad man kan for at beskytte sig selv og sine ejendele.

Billige låsesmede

Pengene til at finde en låsesmed – oven i købet en billig låsesmed i København – er her ikke. Så man improviserer. Fx så er det slet ikke ualmindeligt at se, at folk låser deres døre med en almindelig hængelås, som alle faktisk nemt kan bryde op. Det er den billigste og nemmeste løsning. Og man skal ikke selv sørge for at booke en låsesmed. Man kan selv købe sin hængelås nede hos den lokale isenkræmmer og sætte den op, der, hvor man mener, der er brug for den. Forsikringsselskaberne her kigger slet ikke på den slags.
Forleden sad jeg sammen med nogle gode venner, jeg har her i kvarteret. De har et smukt gammelt hus og en smuk, lille have. Vi sad udenfor på deres lille terrasse og nød det gode vejr. Til mine venners store ærgrelse, så havde deres nabo parkeret en traktor med en ladvogn hæftet på, lige ved siden af deres have. Så udsigten var ikke den kønneste.

Skrammel

Oven på ladvognen havde naboen stillet et gammelt køleskab – med to hængelåse på. Det fungerer som hans opbevaringssted for værktøj, søm, skruer og den slags små ting, som man virkelig er afhængig af at eje her. Mine venner havde mange kommentarer til deres ’udsigt’ til traktor med lad og køleskab med hængelåse. Og ja, det er ikke det smukkeste, man kan kigge på. Især ikke, når man har en romantisk forestilling om, at livet i en landsby er lutter idyl.

Så, kære jer derhjemme. Lad være med at bilde jer selv ind, at livet hernede i syden er nemt. Det er det ikke. Og vi ved det godt. Vi ved også godt, at I gerne vil have alle goderne, men ikke det onde, når I kommer på besøg. Det er derfor, vi passer godt på jer, når I kommer. På vores måde. Med eller uden hængelåse og forskellige forsikringer.

Andet godt: