Vi lever i en tid, hvor helse og sundhed, fitness og lækre kroppe er det altafgørende. Hvor det hele handler om at se godt ud på enhver måde – og midt i det ræs glemmes ofte den gamle talemåde om en sund sjæl i et sundt legeme. Det er ikke blot en skam – det er en direkte katastrofe! Ofte bliver mennesker udsatte for noget alvorligt og mentalt traumatiserende, og får de ikke den nødvendige psykologhjælp, er kimen lagt til årevis sygdom og elendighed.

Sindet er skrøbeligt

Det menneskelige sind er en skrøbelig sag, og det er et ofte overset faktum. Husk, at hjernen fuldstændigt uden at diskriminere oplagrer alt, hvad vi oplever gennem livet – godt som skidt. Vi er så forunderligt indrettede, at svære traumer ofte skubbes i baggrunden, fordi de ganske enkelt er for hårde at håndtere. Og så er alt jo godt, ikke?

NEJ! Selvom vi føler, at vi har fod på det, ligger hele oplevelsen med en tilskadekomst, et overfald, arbejdsulykke eller andet, der har ramt os, lige under overfladen i vores hjerne, og der bliver det, til vi dør.

Psykologer og krisehjælp

Psykologer kan hjælpe, og det er ikke ved at fjerne minderne om det ubehagelige men ved at give os værktøjer til at håndtere dem. Mange mennesker mener ikke, det er nødvendigt, og nogle fnyser endda hånligt af det, når de hører om, at for eksempel vidner til en blodig arbejdsulykke tilbydes krisehjælp. Det er dumt, for det er uigendriveligt bevist, at en akut indsats med samtale og de værktøjer, psykologer råder over, kan betyde, at en yderst traumatiserende oplevelse bliver behandlet, så den ikke sætter sig spor senere.

Ubehandlet kan den slags lede til angst, der er en svært invaliderende psykisk lidelse – ligesom stress og direkte fysiske symptomer som følge af det traumatiserede sind.

Gode arbejdsgivere og organisationer har sikret sig adgang til et netværk af krisepsykologer, der døgnet rundt kan træde til og behandle, og det er både det eneste menneskeligt rigtige og en god forretning, for det sparer mange sygedage og fravær, når den slags ubehagelige oplevelser håndteres professionelt og med det samme!

 

Andet godt: