stråtag

Altså, hvis du tror, at stråtag er noget, der kun findes på Fyn, så tager du fuldkommen fejl. Stråtag findes overalt i hele verdenen. Nogle steder er det måske ikke lige strå, der bliver anvendt i tagdækningen. Men det er plantebaserede materialer, der anvendes. Det kan være palmeblade, eller store blade fra bregner eller andet løv, der er blevet anvendt. Her i landet er det siv, der udgør basismaterialet i de smukke stråtage. Og ja, det er måske fra Fyn, at du lærte om stråtage først. Men. Som sagt. Det handler om, at der bliver lagt et lag naturmaterialer på en konstruktion, så det kan beskytte os imod vind, regn, fugt – og nogle steder: Solen.

Fyn har dem

Men hvorfor er det så altid sådan, at når vi hører om stråtag, så kommer vi til at tænke på de små idylliske landsbyer med gadekær og brugsforening, som vi har besøgt på Fyn? Måske fordi, der er rigtigt mange små huse med stråtag på Fyn – se her.

Og hvorfor er der flere smukke stråtækte huse på Fyn end andre steder? Måske fordi der er rigtigt mange ualmindeligt dygtige tækkemænd på Fyn. Jeg kan ikke sige det. Jeg er dog overbevist om, at det har noget at gøre med, at her – på Fyn – kan de finde de siv, de har brug for. Måske har det også noget at gøre med, at fynboerne har været gode til at holde nogle gode gamle håndværksmæssige traditioner ved lige. Altså bedre, end vi har været det andre steder i landet. At det er muligt at finde gode tækkemænd, er jo fint. Og hvis du spørger mig, så ville jeg aldrig tøve med at få en tækkemand på Fyn til at komme her til Sjælland, hvis mit hus’ stråtag har brug for et eftersyn, eller der er gået for meget fugt i det, så det skal repareres.

Det nye hus

For nogle år siden købte I et nyt hus. Det blev bygget engang i 00’erne. Den daværende ejer var lidt speciel. Han havde fået lagt et imponerende stråtag på huset. Han havde også været meget bevidst om miljø og klima – allerede dengang! Det var sådan noget med, at han faktisk havde lavet sådan et omvendt klimasystem i – og på – huset: I skal åbne vinduerne for at få varme. I skal sørge for at holde en af husets ydermure totalt sort. Den er beklædt – udvendigt – med et tykt lag glas, som tiltrækker varmen. Derfor får I varme, når I åbner vinduerne.

Hvad koster et stråtag?

Nu er det sådan, at husets stråtag trænger til et grundigt eftersyn. Der er godt nok ikke gået 30 år endnu, siden huset blev bygget. Men I vil hellere være på den sikre side. Reparation af stråtag er ikke noget I vil ud i, så hvis der er brug for små indgreb, så er det bedre, at få dem lavet nu, end når det er for sent. Hvad koster er stråtag egentlig?

Det er en fornuftig taktik at følge: Eftersyn af et stråtag behøver ikke at tage lang tid. Det behøver heller ikke at koste ret meget. Og det sikrer, at du i de næste år kan være sikker på, at du ikke skal bruge penge på reparationer. Det kræver blot, at du finder en tækkemand, som kan komme og tjekke det. Han vil eventuelt også vejlede dig, hvis du har brug for at sprøjte stråtaget med et middel, der beskytter imod alger eller lignende. Og han skal komme jævnligt. Ikke hver måned – men måske hver 4. år. Det skal du tale med tækkemanden om. Han har ekspertisen og kan bedømme, om du skal have et eftersyn igen om få eller flere år.

Det vil sikre, at du ikke kommer ud i komplicerede – og kostbare – operationer omkring reparation af stråtaget.

Andet godt: