Når du nu stiger af toget inde på hovedbanegården i København og går over imod Vesterbrogade så stop lige der på hjørnet til Hammerichsgade og kig på den kæmpestore modernistiske bygning, der ligger der. Jeps. Du har set den, mange gange. Måske går du forbi den hver dag på vej til arbejde. Tænker du så på, at det store hotel, som i gamle dage hed SAS Royal Hotel, er tegnet – helt igennem – fra ydermurene til restauranternes stel og bestik – af Arne Jacobsen? Bygningen er jo et landemærke i det område af København. Den er moderne. Den fungerer. Hotellet blev indviet for godt 60 år siden. I en tid, hvor den danske økonomi var i fremgang. Hvor der skete rigtigt mange ændringer i samfundet. Hvor behovet for nye boliger var stort.
Verdenskendte danske designere
Men det var sådan set ikke samfundsudviklingen fra 1960’erne og frem, jeg ville fortælle dig om. Jeg ville bare fortælle dig, at vi til dagligt bevæger os i byer, som er blevet præget af verdenskendte danske designere. Vi bruger deres bestik eller glas til dagligt. Vi har møbler, der er designet af danskere, og som mange designere i dag kan stå og falde i svime over, fordi designet er genialt. Arne Jacobsen var en af de designere. Han var uddannet murer, men blev senere uddannet som arkitekt. Han designede alt. Lige fra bestik via bordure til boligkomplekser og hoteller.
Lang tradition
Vi har en lang tradition i Danmark for design. Hvorfra den tradition kommer, hænger måske sammen med, at Danmark er et lille land, der ikke har råstoffer. Derfor har godt håndværk og snilde været vores spydspidser frem til det videnssamfund, vi bor i i dag. Tror jeg! Jeg synes, at det er interessant at tænke på. Vi har den tradition, og vi er stolte af den. Men at vi ikke er så gode til at føre den videre, hænger måske også sammen med vores medfødte dovenskab? Nu har andre gjort det hårde arbejde for os – og vi kan tillade os at lukrere på det. Er det vores tankegang i dag? Eller er det globaliseringen, der ligesom har fået os til at krybe lidt i skjul. Har vi som danskere en angst for at stå frem og sige: ”Jeg kan det her – og det skal I se!”
Brugsgenstande
Jeg tror, at hvis vi brugte lidt mere tid på at kigge på bygningerne se på brugsgenstandene, som de dygtige designere tegnede lære lidt mere om håndværket, der skal til for at fremstille fx en fin, lille Kay Bojesen-abe af egetræ, så ville vi kunne udnytte det potentiale, der ligger hos os i højere grad. Misforstå mig ikke. Jeg skælder ikke ud. Jeg synes bare, at der hersker en tankegang, der kan udtrykkes som en form for egoisme og konstant beklagelse over tingenes tilstand i Danmark i dag. Og det mener jeg, at vi alle bør bidrage til at få lavet om på. Det, jeg i virkeligheden gerne vil sige, er, at vi kan godt gøre meget mere, for at alle i dette samfund skal have det godt. Så længe vi bare lærer af hinanden, sådan som de danske designere og arkitekter gjorde.