Sundhed og livskvalitet

At krop og sind hænger sammen, ved vi jo godt. For eksempel har mennesker med en depression en tendens til at forfalde fysisk – i hvert fald mens de er syge. Og vi ved jo også godt, at viljen er en vigtig parameter, hvis man skal helbredes fra en sygdom. Så langt – så godt. Men for ganske mange mennesker er der mere på spil – nemlig det faktum at materielle goder spiller ind på deres egen opfattelse af livskvalitet. For andre er et forhold altafgørende, og trangen til konstant at være på eventyr og på dating kan synes som det eneste saliggørende.

Min gamle veninde Gudrun – en klog gammel kone på 82 nede i Østerballe – har sine helt egne betragtninger på det med livskvalitet. Det kom for eksempel til udtryk, da kommunen for ikke så længe siden bestemte, at hun skulle have en robotstøvsuger. I ved godt – sådan en lille fætter, der automatisk drøner rundt og støvsuger. Mange var forargede, men Gudrun så helt anderledes på det. Hun sagde: “Det er da herligt, at min hjemmehjælper ikke skal fare rundt og støvsuge her mere. Hun bliver så meget gladere af at slippe for det, for det er hårdt for hendes ryg. Og når hun er gladere, smitter det på mig, så jeg bliver gladere”. Ja – sådan er Gudrun bare.

RKI ødelægger ikke humøret

Materielle goder er skønne at have, men de fleste mennesker med trangen til dem kan faktisk opleve, at deres lykke bliver mere ægte og intens, hvis de i en periode ikke har mulighed for at købe alt den luksus, de gerne vil. Det er, som om øjeblikket bliver tættere og mere givende for dem.

Hvad med dig? Har du nogensinde prøvet at måtte undvære, hvad du gik og troede, du bare ikke kunne leve uden?

Andet godt: